Search

Alles dat je moet weten over vochtwerende MDF platen

Interieurbouwers, architecten, meubelmakers en doe-het-zelvers maken maar al te graag gebruik van MDF platen voor diverse meubel- en interieurtoepassingen. En dat is niet voor niks! Lees hieronder alles over vochtwerend MDF.

MDF platen hebben als groot voordeel dat je ze zonder voorbehandeling kunt schilderen, spuiten of lakken met solvent- of watergedragen verf. MDF (Medium Density Fibreboard) platen zijn makkelijk te bewerken met een zaag of freesmachine.

De opbouw van MDF
MDF is niet zomaar een houten plaat. MDF is opgebouwd uit kleine houtvezels die samen worden geperst. Het valt dan ook in de categorie van de vezelplaten, zoals spaanplaat en hardboard. Van de diverse varianten aan vezelplaten wordt er bij MDF gebruikt gemaakt van de kleinste houtvezels, waardoor je ze niet snel terug ziet in de plaat zelf. Onder hoge druk en temperatuur worden ze geperst tot een plaat, waarbij er hars wordt toegevoegd om de vezels bij elkaar te houden. De toplagen van MDF zijn daardoor vrij glad.

Het zagen van MDF
Door de hele fijne vezels die gebruikt worden om MDF platen te produceren, splintert een MDF plaat nauwelijks wanneer je er in gaat zagen en frezen. Zowel met een handzaag als met een machinale zaag kom je er gemakkelijk doorheen. Ook trekken MDF platen niet krom zoals plaatmaterialen van natuurlijk materiaal (bijvoorbeeld multiplex of timmerpanelen) dat doen.

Vochtwerend MDF met een groene kern
De variant MDF Vochtwerend (ook bekend als MDF V313) is ontwikkeld om beter tegen vocht te kunnen. Deze variant is te herkennen aan de groene kern en is toe te passen in vochtige ruimtes binnenshuis. De platen zijn speciaal bestand tegen het tropisch klimaat van Suriname en zijn behandeld tegen termieten, speciaal voor de tropen. De groene MDF platen zijn perfect voor toepassing in lichtvochtige ruimten, maar niet geschikt voor buitentoepassingen.

Meubels en DIY projecten
MDF is het perfecte materiaal om meubels mee te maken. Het is erg sterk, er is makkelijk mee te werken en het kan op verschillende manieren worden afgewerkt. MDF zie je veel terug in kasten, banken, bedden, tafels en andere interieurtoepassingen. Met vochtwerend MDF worden ook keukens en badkamermeubels gemaakt. Doordat het zo gemakkelijk te bewerken is zie je MDF daarnaast terug in veel DIY projecten, zoals speakerbehuizingen, poppenhuizen, fotolijsten en wandrekken.

Afwerking met kantenband
Nadat je jouw MDF plaat hebt verwerkt, werk je jouw tafels, werkbladen, legplanken of andere interieuroplossingen feilloos af met een kantenband (edging tape).

Wij hebben op voorraad de groene vochtbestendige MDF platen in de volgende afmeting:

  • 305 x 122 x 1.8 cm

En kantenband in de afmetingen:

  • 22mm x 0.3mm
  • 43mm x 0.3mm

Want to get the latest interior inspiration and kitchen tips?

Subscribe to our newsletter.

More inspiration